Op vrijdag 14 Oktober vond de Expert Day van Zanox plaats in het Tabacco Theater in Amsterdam. Mijn collega Alain en ik waren aanwezig bij dit event en hebben interessante verhalen gehoord.

De Expert Day stond in het teken van “shared economy” waarbij de sprekers het veelal over applicaties hadden die delen makkelijk en vertrouwd maken. Verschillende applicaties zoals Peerby, Thuis Afgehaald, Airbnb en Blablacar passeerden de revue. Mensen zijn steeds meer bereid te delen en dit zorgt ervoor dat applicaties zoals die van Peerby explosief groeien. Peerby is in 2012 begonnen en heeft nu 200.000 gebruikers wereldwijd en ze groeien nog door. Begin dit jaar haalde Peerby in 4 dagen 2 miljoen euro binnen via crowdfunding. Dit tekent wel hoeveel vertrouwen er vanuit de community is in deze applicatie. Even op de applicatie zoeken of er iemand in jouw buurt een boor te leen heeft zorgt ervoor dat niet iedereen meer alles hoeft te bezitten. Dus de vraag in de e-commerce die dan naar voren komt is: “Hoe kunnen wij onze positie binnen deze shared economy innemen?”

MUD Jeans heeft een antwoord op deze vraag, bleek uit de presentatie van Bert van Son. Bij MUD Jeans kunnen biologische broeken geleased worden. Je betaalt €7,50 per maand voor een broek, waarna je deze na een jaar terug stuurt om vervolgens een nieuwe broek te leasen. De kracht van MUD Jeans is dat ze de broeken recyclen en er weer nieuwe jeans van maken. Dit is goed voor de natuur en dat gegeven trekt veel consumenten aan. De lijn die je hieruit kan trekken is dat het interessant wordt voor e-commerce bedrijven om artikelen te gaan leasen in plaats van verkopen. Het lenen wordt dan niet meer gedaan bij de buurman, maar bij een bedrijf.

Ook de lezing van Rick Curé over Shoppable was een interessante. Met de tool Shoppable wordt het mogelijk gemaakt om op een makkelijke manier producten voor grote retailers te verkopen. Als websitebouwer hoef je dus niet meer te beschikken over diepgaande kennis en hierdoor wordt het voor meer mensen mogelijk om hun eigen affiliate website te maken.

Tot slot kwam de Belgische e-commerce markt nog aan bod. Dit is op het moment één van de snelst groeiende markten van Europa. In 2015 werd een recordomzet van 8,2 miljard gedraaid in België. De verwachte omzet van 2016 is 9,6 miljard wat een verdubbeling is ten opzichte van 2012. Steeds meer bedrijven boren de markt aan en met succes. De e-commerce markt in België is er een om in de gaten te houden.

Heb jij ook nog vragen over hoe je met jouw bedrijf kunt inspelen op deze ontwikkelingen en wil je daar eens over sparren? Of heb je ons gemist tijdens de Zanox Expert Day? Neem dan contact op, je bent altijd welkom voor koffie op ons kantoor in Utrecht! Contact opnemen kan via het contactformulier op de website, via [email protected] of bel naar 030-7400700.